Σημαντικές Πληροφορίες Για Τον Ιμάντα Κίνησης Του Scooter Σας - Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεται

Σημαντικές Πληροφορίες Για Τον Ιμάντα Κίνησης Του Scooter Σας - Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεται
05 Σεπ 2019 00:00

Σημαντικό εξάρτημα της μετάδοσης σε ένα scooter είναι ο ελαστικός ιμάντας κίνησης, ο οποίος μεταφέρει την κίνηση από τον συμπλέκτη (φυγοκεντρικό) με το variator. Είναι από τα πιο ζωτικά τμήματα της μετάδοσης και απαιτεί αντικατάσταση στα καθορισμένα διαστήματα που δίνει ο κατασκευαστής.

Σε αντίθεση με τις μοτοσυκλέτες όπου η αλυσίδα που μεταφέρει την κίνηση είναι σε εμφανές σημείο και υπάρχει οπτική επαφή, στα scooter ο ιμάντας είναι κρυμμένος μέσα στην μετάδοση, πίσω από καπάκια. Οπότε, ούτε την φθορά του, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκεται μπορούμε να αντιληφθούμε εύκολα, παρά μόνο αν ανοιχτεί η μετάδοση.

Είναι θέμα μεγάλης σημασίας λοιπόν να τηρούμε προσεκτικά, τα χιλιόμετρα λειτουργίας που δίνει ο κατασκευαστής για την διάρκεια ζωής του ιμάντα, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα, ιδανικά, πρέπει να γίνεται έλεγχος από τον μηχανικό μας.

Παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε:

  • Φροντίστε ο ιμάντας να ταιριάζει ακριβώς στο scooter σαςκαι να ακολουθεί της εργοστασιακές προδιαγραφές, όπως οι ιμάντες BANDO.
  • Ενημερωθείτε από τον μηχανικό σας για την άρτια κατάσταση του variator, φυγοκεντρικου, φτερωτής και οδηγούμενης τροχαλίας, τα οποία πρέπει να είναι σε άριστη οπτική και λειτουργική κατάσταση.
  • Εάν έχετε επιλέξει να κάνετε κάποια βελτίωση (variator, συμπλέκτη) υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η διάρκεια ζωής του ιμάντα λόγο υπερστροφίας κινητήρα.
  • Στην περίπτωση βελτίωσης ρωτήστε για επιλογή ιμάντα βελτίωσης (π.χ Malossi) και όχι αντικατάστασης.
  • Ο τρόπος οδήγησης επηρεάζει την διάρκεια ζωής του ιμάντα. Οι νευρικοί οδηγοί με τάσεις για "τέρμα γκάζι" πρέπει να αλλάζουν συχνότερα ιμάντα, καθώς τέτοιες συνθήκες οδήγησης μειώνουν αισθητά την αντοχή τους.
  • Καθώς και το βάρος, αναβατών ή και φόρτωσης επηρεάζει την μακροζωία του ιμάντα του scooter σας.